| Tytuł: | Czy mam hipoglikemie? |
| Autor: | Mariusz 20.5.2010, 15:14 |
| Od parunastu lat nachodzą mnie pewne momenty, zupełnie przypadkowo: -drżenie i wzrost napięcia mięśniowego, głównie dłoni -ogólne osłabienie(brak siły na zrobienie czegokolwiek) -niepokój -jednego razu dopadło mnie do takiego stopnia, ze nie byłem w stanie ustać na nogach, ogarną mnie zimny pot. Szybka poprawa następuje zaraz po zjedzeniu czegoś. Niby wiele pasuje do tej choroby. Nie jestem cukrzykiem. Muszę to zgłosić do lekarza, nie jest to zbytnio uciążliwe. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. | |
| Autor: | kaś 26.5.2010, 13:54 |
| Hipoglikemia nie jest chorobą tylko stanem organizmu w danej chwili. Twoje objawy świadczą bardziej o nerwicy-to,że po zjedzeniu czegoś poprawia się Twoje samopoczucie, może świadczyc chocby o tym,że łyszałeś wcześniej o hipoglikemii i jej objawach i podświadomi dopasowałeś swoje do tego właśnie stanu. U mnie hipoglikemia(również nie mam cukrzycy,do tej pory nie wiadomo czym była spowodowana) została stwierdzona dopiero po 2 msc złego stanu zdrowia, gdyż wcześniej nie znałam jej objawów. Przedewszystkim było to uczucie głodu,nawet po zjedzeniu obfitego posiłku,kiedy mój żoładek był już pełen. Pozatem oczywiście drżenie rąk,pocenie,czy nerwowośc,a le także tiki mięśniowe,pustka w głowie i czy kołatanie xxx to bardzo specyficzne uczucie głodu było głównym sygnałem,że cukier spada. Wypowiedziałam tu tylko swoje zdanie-myślę,że powinien stwierdzic to lekarz. | |
| Autor: | Damian 23.9.2010, 16:50 |
| Witam. Czasami, a ostatnio dosyć często mam sekundowe zawroty głowy, a nawet jak bym tracił na ułamek sekundy przytomność. Idąc, często wtedy ściąga mnie na jedną stronę, jest to najczęściej lewa strona, z daleka można stwierdzić że jestem pod wpływem alkoholu. Uczucie zwiodczenia mięśni nasila się ostatnio dosyć często. Przy tym jestem zazwyczaj senny. Oddaję krew, czy badanie krwi (bo chyba badają)powinna wskazać przyczynę takiego zachowania ? | |
| Autor: | Grzegorz 17.11.2010, 13:01 |
| Czy wartość 69 w badaniu glukozy powinna niepokoić (mam 30 lat, mężczyzna) | |
| Autor: | edyta fabisiak 30.1.2011, 14:15 |
| mam taki poziom cukru na czczo 115 po 2 godz po posiłku 77 czy maoże to być hipoglikemia? | |
| Autor: | Ewcia 30.1.2012, 21:56 |
| Ja na czczo mam 70, a 2 h po obciążeniu glukozą spada mi do 60 i zostało zdiagnozowane jako hipoglikemia. Trzeba iść do lekarza z wynikami, musisz wiedzieć czy po prostu tak masz i tyle, czy jest jakiś inny powód. U mnie jest tak, ze po prostu taką mam urodę po mamusi. | |
Węglowodany
Węglowodany (zwane inaczej sacharydami) znane są każdemu z nas jako cukry. Ogólnie rzecz biorąc są to związki organiczne, zbudowane z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu
Cukrzyca jest chorobą, która, w dużym uproszczeniu, jest efektem niedoboru w organizmie insuliny, czyli hormonu produkowanego przez trzustkę. Insulina ma znaczący wpływ na to, jak przebiegają procesy przemiany materii zachodzące u człowieka, ponieważ bierze udział w ich regulacji
Brak apetytu
Jedną z najczęstszych przyczyn braku apetytu u osób starszych jest depresja, co wiąże się bezpośrednio z utratą masy ciała.