Hipoglikemia

hipoglikemia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Hipoglikemia

Tytuł:Hipoglikemia
Autor:Natalia
2.1.2012, 18:45
Witam. Ostatnio zmierzyłam sobie cukier...na czczo miałam 68, czy to już poważny stan by zacząć się martwić? Dodam, że ciągle chce mi się jeść, nawet pół godz po tym jak zjem, co chwilę muszę iść do toalety, nie mówiąc o zaburzeniach psychologicznych... Proszę o poradę.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Jakiego koloru jest zielona piłka?

hipoglikemia_ciekawostki

Ciekawostki

Węglowodany
Węglowodany (zwane inaczej sacharydami) znane są każdemu z nas jako cukry. Ogólnie rzecz biorąc są to związki organiczne, zbudowane z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu

Czy wiesz, że...

Cukrzyca jest chorobą, która, w dużym uproszczeniu, jest efektem niedoboru w organizmie insuliny, czyli hormonu produkowanego przez trzustkę. Insulina ma znaczący wpływ na to, jak przebiegają procesy przemiany materii zachodzące u człowieka, ponieważ bierze udział w ich regulacji

Polecamy

Brak apetytu
Jedną z najczęstszych przyczyn braku apetytu u osób starszych jest depresja, co wiąże się bezpośrednio z utratą masy ciała.

Archiwum

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że metamizol dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Istnieje kilka hipotez wyjaśniających skuteczność analgetyczną substancji metamizol. Pyralgina zaliczana jest do najczęściej stosowanych preparatów o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwgorączkowym, w skład których wchodzi metamizol.